/>

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΧΡΕΗ...ΜΙΑ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Μια αναδρομή στης εποχές Μπατατούδη και Γούμενου.Ρύθμιση χρεών,και χαμένων ευκαιριών (??)
Την Πρωτοχρονιά του 1996 ο κ. Θωμάς Βουλινός παραδίδει τις μετοχές στους  Καλύβα και  Μπατατούδη, με τον πρώτο να εκτελεί καθήκοντα προέδρου για έξι μήνες. Από τον Δεκέμβριο του 1996 ο κ. Μπατατούδης καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχοντας τη φήμη επιχειρηματία ισχυρού που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στους προέδρους των μεγάλων ομάδων της Αθήνας.Εφερε Βρύζα, Φραντζέσκο, Μαραγκό, Μπορμπόκη, Βενετίδη, Οκκά και μαζί έναν Ιάπωνα ονόματι Μασακίγιο Μαεζόνο, «για να τραβήξουμε Ιάπωνες τουρίστες στη Θεσσαλονίκη»!

(Ο Μπατατούδης γνωστός για τις άριστες σχέσεις του µε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,και κυρίως με τον Βενιζέλο σκάνδαλο αγοράς Ακροπόλ απο το Δημόσιο ,ο οποίος Βενιζέλος το 2003, τον εξανάγκάσε να παραδώσει τις µετοχές στους Παγώνη-Γούµενο.)

Οσο η Τούμπα τραγουδούσε «Φέρε τον Ρονάλντο, Μπατατούδη, να καεί το πελεκούδι», οι τούμπες συνεχίζονταν: από εκεί που θα έφτιαχνε ως εργολάβος την Αττική Οδό, ο κ. Μπατατούδης γλίτωσε τη χρεοκοπία πουλώντας το «Ακροπόλ Παλάς». Κι ύστερα αναβαπτίσθηκε βουτώντας στο Χρηματιστήριο, στο οποίο είχε όραμα να βάλει τον ΠΑΟΚ. Η μετοχή της εταιρείας του, της Intersat, έφτασε απ’ τις 433 δρχ. στις 5.000, χωρίς οικονομικά στοιχεία κι επενδύσεις. Μόνο με ένα μνημειώδες φυλλάδιο που έγραφε: «Το image της εταιρείας θα διαμορφωθεί ώστε να είναι ταυτόσημο με λέξεις όπως “διαστημικό”, “απίθανο”, “συνεχώς”, “πάντα”, “θαυμάσιο” κ. τ. λ.»!

Μόνο που κάπου εκεί το κοκαλάκι της νυχτερίδας έσπασε. Στην τελευταία τούμπα του Χρηματιστηρίου, ο Μπάτμαν μετονομάστηκε σε… «Μπαταξούδη». Υστερα από επτά χρόνια, δύο κύπελλα και 110 (!) μεταγραφές, οι σκληροπυρηνικοί έφθασαν να κάψουν το Μπατμομπίλ του προέδρου. Κι όπως έπεφτε η αυλαία, ο Γ. Μπατατούδης έφευγε τρέχοντας από την ελληνική Gotham City.

Από την εποχή Μπατατούδη και έπειτα, το χρέος τού ΠΑΟΚ έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη. Ο ίδιος προσπάθησε να χρησιµοποιήσει τον ΠΑΟΚ ως όχηµα για τις παράπλευρες επιχειρηµατικές δραστηριότητές του.Τα χρέη που παρέλαβαν οι Γούµενος-Παγώνης, τον Νοέµβριο του 2003, από την απελθούσα διοίκηση ανέρχονταν σε 9 εκατοµµύρια ευρώ. Οι αποτυχηµένες επιχειρηµατικές και διοικητικές επιλογές τού Γούµενου γιγάντωσαν τα χρέη τής οµάδας. Μοναδική λύση ήταν η πώληση της ΠΑΕ. Ωστόσο, οι περιπτώσεις των Παύλου Ψωµιάδη, Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Καµπάνη, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την κατασκευή και εκµετάλλευση της νέας Τούµπας παρά για τον σύλλογο, δεν τελεσφόρησαν. Υπό την έντονη πίεση παραγόντων και οπαδών, αλλά και µε τις ευλογίες τής πολιτείας, ο Ζαγοράκης, το καλοκαίρι του 2007, ανέλαβε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ο τέως αρχηγός τής εθνικής προσπάθησε να εξαργυρώσει το λαϊκό έρεισµα που διαθέτει στις τάξεις των οπαδών τής οµάδας, για να εκµαιεύσει από την κυβέρνηση µια ευεργετική ρύθµιση αναφορικά µε τις οφειλές τής ΠΑΕ. Εξάλλου, η δηµοτικότητά του αποτελεί το µοναδικό του όπλο, καθώς οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ, ελλείψει οικονοµικών δυνατοτήτων, δεν διαθέτουν σαφές επιχειρηµατικό σχέδιο διάσωσης της οµάδας.

Αρχικά είχε διαφανεί ότι ο ΠΑΟΚ θα εντασσόταν στην εξαιρετικά ευνοϊκή για τις αθλητικές ΑΕ προεκλογική νοµοθετική ρύθµιση Ορφανού που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2007 και προέβλεπε σβήσιµο του 80% των προστίµων και προσαυξήσεων και αποπληρωµή των οφειλών προς το Δηµόσιο σε 120 µηνιαίες δόσεις και προς το ΙΚΑ σε 80. Ο «νόµος Ορφανού», ουσιαστικά, «διορθώνει» µια προγενέστερη ρύθµιση του ίδιου που είχε συµπεριληφθεί στον νόµο 3262/2004, ο οποίος απέκλειε τη δηµιουργία νέων χρεών από τις αθλητικές εταιρείες και, παράλληλα, τούς έκλεινε την πόρτα τού (ευεργετικού) άρθρου 44. Στη ρύθµιση του 2004 είχαν υπαχθεί 14 οµάδες, ανάµεσά τους και οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ηρακλής, που συνέχισαν, όµως, να παράγουν χρέη. Αυτό οδήγησε τον υφυπουργό Αθλητισµού στη νοµοθετική πρωτοβουλία τού 2007, που, παρά τον «φωτογραφικό» χαρακτήρα της προς όφελος του ΠΑΟΚ, τελικά κρίθηκε ικανοποιητική µόνο από τον Ηρακλή. Αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπαγόταν στη «ρύθµιση Ορφανού», θα κατέβαλε µόλις 14 από τα 45 εκατοµµύρια ευρώ των συνολικών οφειλών και µάλιστα σε 120 µηνιαίες δόσεις. Από την πλευρά της η διοίκηση Ζαγοράκη αξίωνε τη ρύθµιση µόνο των λεγόµενων βεβαιωµένων χρεών, ύψους 1,9 εκατοµµυρίων ευρώ, επικαλούµενη το γεγονός ότι το µεγαλύτερο µέρος των οφειλοµένων δεν έχει τελεσιδικίσει! Βασικό επιχείρηµα της διοίκησης του ΠΑΟΚ ήταν αυτό της ισονοµίας σε σχέση µε άλλες οµάδες που είχαν τύχει στο παρελθόν ευνοϊκών ρυθµίσεων.

τι έγινε με Ολυμπιακο:
Το 1992, µετά τη λαίλαπα Κοσκωτά και Σαλιαρέλη που πέρασε από τον Ολυµπιακό, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόµος 2021 τού Στέφανου Μάνου. Με βάση αυτόν, ρυθµίζονταν τα χρέη τής ΠΑΕ Ολυµπιακός και ένα µεγάλο ποσοστό χαριζόταν. Συγκεκριµένα, η ΠΑΕ απαλλάχθηκε από τις απαιτήσεις τής Τράπεζας Κρήτης µέχρι του ποσού των 2,6 δισεκατοµµυρίων δρχ., το οποίο κατέβαλε το δηµόσιο. Ταυτόχρονα, διαγράφηκαν οι οφειλές προς το δηµόσιο για φόρους µεταγραφών, µε αποτέλεσµα το ποσό που χαρίστηκε να ξεπερνά τα 3 δισεκατοµµύρια, ενώ 5,5 δισ. «πάγωσαν», καθώς υπήρχαν εκκρεµείς δίκες. Ο τελικός λογαριασµός για τον Ολυµπιακό έφτασε να είναι 2 δισεκατοµµύρια σε 120 δόσεις. Ακολούθησαν δύο νέες ρυθµίσεις, το 1993 και το 1996, που αφορούσαν περισσότερες από 20 ΠΑΕ. Στην πρώτη, τα πρόστιµα και οι προσαυξήσεις δεν απαλείφθηκαν, ενώ στη δεύτερη το 70% των προστίµων και των προσαυξήσεων χαρίζονταν. Ωστόσο, και οι δύο κρίθηκαν ασύµφορες από τις περισσότερες ΠΑΕ. 

2001...
Το 2001 ήταν η χρονιά τής περίφηµης ειδικής εκκαθάρισης. Ο υπουργός Πολιτισµού Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε, µέσω τού νόµου 2947/2001, την πλέον ευεργετική διάταξη στα χρονικά τού ελληνικού αθλητισµού. Την εκµεταλλεύτηκαν πέντε ΠΑΕ και ισάριθµες ΚΑΕ, µε συνολικά χρέη που ξεπερνούσαν τα 50.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά, η ΠΑΕ Πανιώνιος έναντι µόλις 400.000 ευρώ µετονοµάστηκε σε Νέος Πανιώνιος. Ο νέος υφυπουργός Αθλητισµού, Γ. Ορφανός, θέλοντας να δώσει άλλη µία ευκαιρία στους «επενδυτές» τού ποδοσφαίρου, πάγωσε τον νόµο Βενιζέλου, χαρίζοντας πρόστιµα και προσαυξήσεις και ρυθµίζοντας σε 120 δόσεις το κύριο σκέλος των χρεών τους προς την Εφορία και το IKA. H συγκεκριµένη χαριστική ρύθµιση δεν ικανοποίησε τις ΠΑΕ AEK και Άρης που είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει µια πολύ πιο χαριστική φόρµουλα: το άρθρο 44. Τον Μάιο του 2004, σύµφωνα µε τον τότε υφυπουργό Αθλητισµού Γιώργο Ορφανό, το έλλειµµα των ΠΑΕ ήταν 278 εκατοµµύρια ευρώ. Η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΟΦΗ ανακάλυψαν το άρθρο 44 τού νόµου 1892/90 που είχε φέρει στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Το άρθρο αφορούσε την εξυγίανση των υπερχρεωµένων επιχειρήσεων και προέβλεπε ότι όταν η επιχείρηση έρθει σε συµφωνία µε τους πιστωτές, στους οποίους οφείλεται το 60% των συνολικών χρεών, τότε και οι υπόλοιποι είναι υποχρεωµένοι να συµφωνήσουν και να πάρουν µόλις ένα µέρος των χρηµάτων τους. Χωρίς το δηµόσιο –στο οποίο οφειλόταν µεγάλο µέρος των χρεών– να εµφανιστεί ποτέ στις αίθουσες των εφετείων, απαλείφθηκε το 95% των οφειλών των τριών οµάδων. Έτσι, οι οφειλές τού Άρη από 17,3 εκατοµµύρια ευρώ µειώθηκαν σε 2 εκατοµµύρια, της ΑΕΚ από 170,8 εκατοµµύρια σε 23,3 εκατ., ενώ της οµάδας τής Κρήτης από 7,5 εκατοµµύρια ευρώ σε 700.000 ευρώ. 
 
Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
 
Η πιο ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο δημόσιο, είναι η αποπληρωμή του πρωτογενούς κεφαλαίου (14 εκατ. ευρώ) σε ορίζοντα 20ετίας, με την ταυτόχρονη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος. Πρόκειται για λύση δίκαιη και απέναντι σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: